От 1 август 2016 г. сайтът ще бъде затворен. Благодарим Ви, че използвахте услугите на Log.bg!

Змии в България - Усойница

28 Септември 2009 / 01:19  |  Автор: Snake  |   | Категория: Любопитно , Здраве , Лични , Други , Хоби и развлечения  | Рубрики: Отровни
Усойница /Vipera berus/

Това е едно най - студоустойчивите влечуги в света.

Достига до около 55 см.

Има дебело и масивно тяло с черна зигзагообразна или ромбична шарка по гърба. Срещат се и по - тъмни екземпляри, като у нас не са изключение и напълно меланистични животни (т.е. черни). 

Среща се от Западна Европа до Далечния Изток и от Средиземноморието до Полярния кръг.

На Балканския полуостров усойницата е глациален реликт и се среща в изолирани области, главно в планините до надморска височина 2700 м.н.в. (при връх Мусала). У нас са регистрирани два подвида - V. b. berus et V. b. bosniensis.

Усойницата се среща в разнообразни местности - сипеи, каменисти склонове, по краищата на горите и други, както и във влажни местности, като мочурища и край потоци, езера и вирове.

Основната и храна са дребни бозайници, като мишки, полевки и земеровки, както и гущери. Понякога улавя слепоци и дори къртици, както и земноводни - жаби, тритони и дъждовници. Наблюдавани са случаи, в които яде птици и яйцата им, като се изкачва по храстите до гнездата. Малките се хранят с дребни бозайници, малки гущери и жаби, както и насекоми, червеи и паяци.

Усойницата е ражда малките (7 - 30) в края на Август, началото на Септември.

Не е агресивна, дори може да се каже, че е страхлива змия. Хапе, само, в изключителни случаи, когато я настъпите, например.

Локалните симптоми при ухапване включват незабавна и силна болка, последвана след няколко минути (в някои случаи до половин час) от подуване и изтръпване. След няколко часа болката може да се разпространи, заедно с повишена чувствителност. Могат да се появят червеникави петна и целият крайник да се подуе до 24 часа. Подуването може да се разпространи по торса, а при деца - по цялото тяло.

Системните симптоми, вследствие на анафилактика, могат да бъдат тежки. Могат да се проявят до 5 минути след ухапването или да се забавят с часове. Те включват гадене и повръщане, коремни колики и диария, инконтиненция, потене, треска, тахикардия, световъртеж, загуба на съзнание и други. Ако не се третират, тези симптоми могат да се задържат до 48 часа. В тежки случаи може да настъпи сърдечна недостатъчност.

Усойницата е защитена с Приложение III на Бернската конвенция.
КЛЮЧОВИ ДУМИ
КОМЕНТАРИ
Анонимен    28 Септември 2009 / 07:01  

Здравей, Snake
Бих искал да ми помогнеш за типизирането на един екземпляр. Срещнах го на 28.08. Според мен е усойница. Имам снимки.
Snake    28 Септември 2009 / 09:14  

Не съм специалист
Това което мога да направя е ако ми изпратиш снимки да ги кача като статия с въпрос: Абе аджаба някой знае ли каква е тази змия" и ще видим какво и как ще стане.
Можеш да използваш този майл ако решиш : snake@dir.bg
Анонимен    5 Октомври 2009 / 08:47  

Благодаря ти
Отдавна исках да се запозная с змиите в БГ. Няма ги ни в зоопарка, ни в музея. Много полезна информация. Не трябва сава да ни е страх от тях и да ги убиваме без причина
Анонимен    23 Юли 2010 / 19:38  

za zmiite v bg
sorri mnogo 4e nqma da pi6a to4no po temata . iskam da popitam za 1 zmiq koqto vidqx no ne mojax da otkriq po knigite. okolo 50 sm dalga 2-3 sm diametar na tqloto glavata ibe6e po malka ot tqloto s qsno izrazena bukva x. okraskite korema kam 4erno stranite kam svetlo kafqvo a otgore cvetvo sivo kam mrasno belo s 2 reda uspoterdni prekasnati linii s 4eren cvqt . pls ako znaete kajete mi kakva e bila ? pi6ete mi na emale ivovas_1972@abv.bg TNX predvaritelno
Анонимен    1 Юни 2011 / 20:48  

The Power
I as imam edna v gashtite
Анонимен    30 Юни 2011 / 20:16  

svetoslav
mn sa qki teq pi4ove zmiite

ДОБАВИ КОМЕНТАР
Заглавие:
Коментар:
Код*: Ако си човек, а не робот, въведи посочения код, за да изпратиш коментара си успешно.


Мрежата на Мама:

Блогът за недвижими имоти

Мама и бебе

Забавления за малки и големи

Динозаври и праисторически влечуги

Блог посветен на Ауди

Красотата на камъка

Любопитно за банята

Viva Ремонти

Строителство и ремонти

Да дариш любов на децата
ЗА МОЯ БЛОГ
Автор: Snake
Дата на създаване: 28 Септември 2009 / 00:14
Категория: Новини, Любопитно, Здраве, Лични, Други, Хоби и развлечения,
Прочетен: 535328
Коментари: 175
Последна промяна: 7 Март 2010 / 00:39
РУБРИКИ В МОЯ БЛОГ