От 1 август 2016 г. сайтът ще бъде затворен. Благодарим Ви, че използвахте услугите на Log.bg!

Змии в България - Смок стрелец

8 Октомври 2009 / 20:33  |  Автор: Snake  |   | Категория: Любопитно , Лични , Други , Хоби и развлечения  | Рубрики: Безобидни , Полезно

Смокът стрелец (Coluber caspius), наричан също синурник, е вид змия, срещаща се главно в югоизточните части на Европа, включително в България. На дължина достига до 2 m, в редки случаи малко повече. Не е отровен, но хапе силно, когато е заплашен.

 

Смокът стрелец е разпространен в по-голямата част на Балканския полуостров, с изключение на неговите северозападни области. Среща се и на север от река Дунав по нейното долно течение, в Южна Украйна и Молдова, в южната част на басейните на Дон и Волга до Кавказ на юг и Северозападен Казахстан на изток. Среща се също на островите в Егейско море, Северна Турция и в изолиран район в Северна Унгария. В България е разпространен до надморска височина 1100 m, като липсва по северните склонове на планините и високите полета в западната част на страната.

 

Стрелецът обитава степни и скалисти местности, храсталаци и редки гори, както и обработваеми земи. Активен е през деня, като добре се катери по дървета и храсти. Основната му храна са гризачи, гущери, други змии, дребни птици. В средата на лятото женските снасят 6 до 18 обли яйца с размер около 45 mm. Смокът стрелец зимува самостоятелно или в група от няколко десетки екземпляра в кухини в почвата или скалите. Зимният сън обикновено продължава от края на октомври до края на март, но понякога отделни животни излизат на повърхността и по-рано, когато времето е слънчево.


КЛЮЧОВИ ДУМИ
КОМЕНТАРИ
Няма добавени коментари!
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Заглавие:
Коментар:
Код*: Ако си човек, а не робот, въведи посочения код, за да изпратиш коментара си успешно.


Мрежата на Мама:

Блогът за недвижими имоти

Мама и бебе

Забавления за малки и големи

Динозаври и праисторически влечуги

Блог посветен на Ауди

Красотата на камъка

Любопитно за банята

Viva Ремонти

Строителство и ремонти

Да дариш любов на децата
ЗА МОЯ БЛОГ
Автор: Snake
Дата на създаване: 28 Септември 2009 / 00:14
Категория: Новини, Любопитно, Здраве, Лични, Други, Хоби и развлечения,
Прочетен: 535287
Коментари: 175
Последна промяна: 7 Март 2010 / 00:39
РУБРИКИ В МОЯ БЛОГ